domik

Yangın Sistemleri

İster pahalı görüntüleme ekipmanlarına sahip bir hastane, ister büyük miktarda hassas veriyi barındıran bir veri merkezi olsun; yangın riski yüksektir.

Bu tür ortamlarda yangın çıkarsa, oluşan hasar onarılamaz hale gelir. Her ne kadar geleneksel su bazlı yangın söndürme sistemleri yaygın olarak kullanılsa da, suyun kullanımı bazı ortamlar için tehlikeli olabilir.

Bu nedenle yangını hızla söndürebilecek benzersiz bir çözüme ihtiyaç duyulmaktadır. Özel tehlike yangın söndürme sistemlerinin rolü burada devreye giriyor.

Alanda kullanılan malzemelerin doğası gereği yangın tehlikesine karşı özellikle hassas olan alanlar için tasarlanmıştır. Bu tür alanlar şunları içerir:

  • Yüksek değerli ekipmanın bulunduğu herhangi bir alan
  • Su kullanımından etkilenebilecek varlıkları içeren her türlü alan
  • Gaz veya alkol gibi yanıcı sıvılar içeren herhangi bir alan
  • Restoran mutfakları gibi aşırı ısı üretimi olan herhangi bir alan.

Özel tehlike yangından korunma sistemleri, yangın söndürme sistemiyle birleştirilmiş bir algılama ve kontrol mekanizmasıyla birlikte gelir. Gelişmiş sensörlere sahiptirler ve herhangi bir dumanı veya alevi hızlı bir şekilde tespit etmek için ses algoritmalarına sahiptirler.

Sistemler tehdidi tespit ettiğinde yangını söndürmek için bir kimyasal salınır. Arıza sürelerinin azaltılmasına ve değerli varlıkların kaybının azaltılmasına yardımcı olurlar.

Özel tehlike yangından korunma sistemlerinin türleri:

Özel tehlikeli yangın söndürme sisteminin spesifik çalışma mekanizması, kullanılan sistemin tipine bağlıdır. Endüstriyel yangın sistemlerinden bazılarına bakalım :

Temiz Ajan Sistemleri: Yangını söndürmek için FM-200, Novec 1230 veya CO2 gibi inert gazlar kullanırlar. Bu gazlar, havadaki oksijen konsantrasyonunu azaltarak çalışır ve bu da yangının başlangıç ​​aşamasında boğulmasını sağlar. Elektriksel olarak iletken olmadıkları için elektrikli bileşenleri hasardan koruyabilirler.

Kuru kimyasal sistemler: Yangınları söndürmek için potasyum bikarbonat veya mono amonyum fosfat gibi kuru kimyasal bir madde kullanırlar. Kuru kimyasal, yangının kimyasal reaksiyonunu keserek yayılmasını engeller. Genellikle yanıcı toz veya yanıcı metallerin bulunduğu alanlarda kullanılırlar.

Köpük bazlı sistemler: Yangını boğan bir köpük battaniyesi oluşturmak için suyla karıştırılmış köpük konsantresi kullanırlar. Köpük ayrıca yanıcı buharların salınmasını önlemeye yardımcı olarak yangının yayılmasını daha da sınırlandırır.

CO2 Sistemleri: Karbondioksit kokusuz ve renksiz bir temiz maddedir. Yüksek basınçlı silindirlerde depolanır ve bir boru ağı aracılığıyla korunan alana salınır. Havadan ağır olduğundan korunan alanın dibine yerleşerek oksijeni etkili bir şekilde uzaklaştırır ve yangını boğar.

Özel tehlike yangın söndürme sistemlerinin faydaları:

Geleneksel yangın söndürme sistemlerinden daha pahalı olmasına rağmen işletme sahipleri için akıllı bir yatırımdır. Tesise kurulduktan sonra birçok önemli avantaj sunarlar.

 

Şiddetli yangınlar nedeniyle oluşabilecek ikincil hasarların azaltılmasına yardımcı olurlar. Tarihi eserler gibi nadir eşyaların yeri değiştirilemediğinden bu durum özellikle önem kazanmaktadır.

Özel tehlikeli yangın söndürme sistemlerinin hızlı tepki süresi, bina ve ekipmandaki hasarın en aza indirilmesine yardımcı olabilir. Sadece masraflı onarımları azaltmakla kalmıyor, aynı zamanda personeli ve çalışanları da koruyorlar.

Temiz ajanlar gibi özel tehlike yangın söndürme sistemleri çevre dostudur ve canlılara zarar vermez. Toksik olmayan gazların kullanılması ozonun tükenmesini önler.

Pek çok endüstrinin, yönetmeliklere uymak ve çevreyi korumak için kanunen özel tehlikeli yangın söndürme sistemleri kurması gerekmektedir. Bunlara uyulmaması, yasal işlem yapılmasına, para cezalarına ve şirketin itibarının zedelenmesine neden olabilir. Bu nedenle işletme sahiplerinin bir sisteme sahip olmaları uygun hale gelir.

Bu sistem, temizlik ihtiyacını azaltır ve işletmelerin hızla işlerine dönmelerine olanak tanır.

Özel tehlike yangın söndürme sistemleri son derece özelleştirilebilir. Bir işletmenin özel gereksinimlerini karşılayacak şekilde uyarlanabilirler.